Allianssi – Helppokäyttöistä vaalikonepalvelua nuorille
Allianssi on Suomen nuorisoalan kattojärjestö, joka yhdistää nuorisoalan toimijat. Valtakunnallisia nuoriso- tai kasvatusalan jäsenorganisaatioita Allianssilla on yhteensä 140. Järjestö vaikuttaa nuorten oikeuksien ja nuorten osallisuuden toteutumiseksi sekä nuorten hyvinvoinnin ja nuorisotyön toimintaedellytysten puolesta Suomessa ja kansainvälisesti.
Allianssin pitkät perinteet vaalikoneiden toteuttamisesta ulottuvat jo 1990-luvulle. Eduskuntavaaleja 2023 varten Allianssi halusi tarjota suomalaisille nuorille vaalikoneen, joka kokoaa yhteen nuorille tärkeimmät kysymykset ja teemat sekä antaa nuorille tukea äänestyspäätöstä varten.
Webscale valikoitui vaalikoneen tarjoajaksi kilpailutuksen ja laajan vaalikonekokemuksensa ansiosta. Yhteistyötä oltiin tehty menestyksekkäästi jo aikaisemmin vuoden 2021 kuntavaaleissa. Tälläkin kertaa oltiin edelläkävijöitä: Nuorten vaalikone oli ensimmäinen yleisölle avattu vaalikone eduskuntavaaleissa 2023.
Nuorten äänestysaktiivisuus on verrattain matala muihin ikäluokkiin nähden.
”Tähän yksi syy on se, että nuoren on vaikeaa löytää itselleen sopivaa ehdokasta tai puoluetta, jota hän haluaisi äänestää”, sanoo Allianssin
nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas.
Allianssin Nuorten vaalikoneen työstäminen Webscalen kanssa käynnistyi alkusyksystä 2022. Tänä vuonna Allianssin keskeisin tavoite vaalikoneelle oli vaalikoneväittämien erottelevuus ja teemojen monipuolisuus. Vaalikoneen piti lisäksi sekä käyttöliittymältään että väittämiltään olla niin selkeä, että se pystyi palvelemaan sekä 18-vuotta täyttäneitä äänioikeutettuja, että noin 12–17-vuotiaita Nuorten vaaleissa äänestäviä äänestettävän ehdokkaan löytämisessä. Uutena ominaisuutena Nuorten vaalikoneessa olivat jokaisen vaalikoneväittämän kohdalta löytyvät info-laatikot, joissa avattiin sitä, mitä kullakin kysymyksellä tarkoitetaan. Toive kysymyksiä selkeyttäviin teksteihin oli noussut nuorilta itseltään. Lisäksi tänä vuonna ehdokkaiden kirjautumista vaalikoneeseen helpotettiin hyödyntämällä vahvaa tunnistautumista.
Allianssin näkökulmasta projektissa oli työmäärältään kaksi suurta osa-aluetta. Ensimmäinen haaste oli luoda vaalikoneeseen juuri ne kysymykset, jotka ovat keskeisimpiä nuorille sekä nuorisoalan toimijoille. Samalla haluttiin panostaa siihen, että kysymykset aidosti erottelevat vastaajia. Tätä varten vaalikonekysymysten muotoiluprosessissa mukana oli vaalikonetutkija, joka auttoi kysymysten muotoilussa. Toinen kriittinen tehtävä oli saada ehdokkaat vastaamaan vaalikoneen kysymyksiin. Tässä vaiheessa kontaktoitiin puolueita, jotka toimittivat vaalikoneen linkin ehdokkaille. Vaalikoneeseen vastasi 1315 eduskuntavaaliehdokasta eli 54 % kaikista ehdokkaista. Aktiivisimmin vaalikoneen täyttivät vihreiden, Liike Nytin ja vasemmistoliiton ehdokkaat.
Kaiken kaikkiaan Nuorten vaalikoneen rakentamiseen osallistui Allianssin kautta 30 nuorisoalan järjestöä ja teknisen tarjoajan tehtävään valittiin Webscale.
Uusikangas valottaa yhteistyöhön päätymistä.
”Meillä oli suuret vaatimukset vaalikoneen teknisen toteuttajan suhteen. Ensinnäkin Nuorten vaalikonetta käytetään myös demokratiakasvatuksen opetuskäytössä. Tämä asetti omat haasteensa vaalikoneen toimivuudelle. Yksityiskohtana esimerkiksi se, että vaalikone listaa käyttäjälleen sopivimman puolueen eikä vain parasta ehdokasta, oli meille tärkeä seikka. Lisäksi asetimme yhteistyön edellytykseksi vaalikoneen responsiivisuuden: sen tuli toimia moitteettomasti tietokoneella, eri selaimilla sekä mobiililaitteilla.”
Webscalen vahvuuksia ovat myös brändi-ilmeen hyvät jalkautusmahdollisuudet, ehdokkaiden iän mukaan rajausmahdollisuus, nopea käytettävyys, kolmen kieliversion toteutus ja se, että käyttöliittymään saadaan viiden kontaktipisteen kysymyksiä.
”Palveluntarjoajan luotettavuus, asiantuntemus ja kokemus olivat niin ikään valintakriteejämme. Tiesimme, että Webscalella on kokemusta suurten mediatalojen vaalikoneiden toteuttamisesta ja erittäin hyvä ymmärrys vaalien toiminnasta, ehdokkaista ja puolueista, mikä painoi valinnassa. Lisäksi oli tärkeää, että ehdokkaille oli mahdollista saada teknistä tukea Webscalen puolelta”, kertoo Uusikangas.
”Webscale pystyi vastaamaan asettamiimme kriteereihin erittäin hyvin.”
Webscalen
palvelupäällikkö Henni Heikkilä kertoo yhteistyöstä:
“Aikaisemman yhteistyön aikana puhuttiin paljon niistä ominaisuuksista, jotka ovat vaalikoneen toteutuksessa Allianssille tärkeitä. Otimme tällöin heti lähtökohdaksi tarjota Allianssille juuri sellaisen vaalikoneen, jonka he haluavat ja tarvitsevat. Vaalikoneprojekti eduskuntavaalien osalta sujuikin jälleen saumattomasti eikä meidän tarvinnut arvailla, mikä asiakkaalle on tärkeää. Yhteistyö oli koko projektin ajan tiivistä ja vuoropuhelu helppoa”.
Allianssille tarjottiin jälleen helppokäyttöistä SaaS-mallilla toimivaa palvelua, joka voidaan ottaa tarvittaessa nopeastikin käyttöön. Jo aikaisemmassa yhteistyössä Allianssi toivoi vaalikoneeseen myös räätälöityjä ominaisuuksia tukemaan tavoitteitansa, ja nämä räätälöinnit olivat myös eduskuntavaalien vaalikoneessa käytössä.
"SaaS-mallilla toimiva palvelu on luonteeltaan kaikkea muuta kuin staattinen. Kehitämme sitä aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti kaiken aikaa, joten dialogi Allianssin ja muiden palvelumme asiakkaiden kanssa on tiivistä!"
Asiakkaana Uusikangas arvostaa erityisesti Webscalen jämäkkää projektinhallintaa, palvelun hyvää tasoa ja mutkatonta tekemisen meininkiä.
”Pystyimme joustavasti sopimaan sen, kuinka paljon tehdään itse ja kuinka paljon ja mitä palvelua ostetaan. Webscale järjesti meille vaalikoneen käytön perehdytyksen, jossa käytiin läpi vaalikoneen käyttöliittymä ja toiminta. Webscalen tuella vaalikoneeseen syötettiin laaditut kysymykset ja niiden kieliversiot. Päätimme myös hankkia erikseen Webscalelta ehdokastuen, jolloin pystyimme ohjaamaan ehdokkaiden kysymykset suoraan tukipalveluun. Kaiken kaikkiaan Webscalen palvelu on ollut erittäin nopeaa ja asiantuntevaa. Myös tietoturvakysymyksiin olemme saaneet asiantuntevat vastaukset.”
Nuorten vaalikoneen käyttömäärät eduskuntavaaleissa 2023 rikkoivat ennätyksiä: verkkosivulla, johon vaalikone on upotettu, vierailtiin vaalikoneen aukeamisesta vaalipäivään yli 333 000 kertaa.
“Olemme todella tyytyväisiä siihen, miten hyvin yhteistyö sujui ja miten lopputuloksessa voitiin huomioida Nuorten vaalikoneeseen kohdistuvat moninaiset toiveet ja odotukset”, kehuu Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas.







